Update

Het is alweer bijna een maand geleden dat ik voor het laatst een update heb gedaan. Ik vroeg me voor ik vertrok af of ik het hier autotisch even druk zou gaan krijgen als in Nederland en dat blijkt zo te zijn. Vandaar. Verder is het dit keer een vrij lang verhaal, maar dan heb je wat te lezen tijdens de feestdagen.

Alleerst een huishoudelijke mededeling: ik heb sinds afgelopen weekend weer een nieuw telefoonnummer: +421908816748. De eerste maand krijg ik zelfs gratis een fantastische extra functie op mijn telefoon: ik kan zien wie me belt! Na een maand proberen moet je daar echter (flink) voor betalen. Briljant. Mensen hebben hier trouwens vaak 4 telefoons; een van T-Com, een van Orange, een met een goedkope sms bundel en gewoon nog één. Discrete beltonen zijn uit den boze, evenals langer dan 5 minuten niet gebeld worden. Ik doe echter voorlopig nog niet mee met deze rages; ik heb dus maar één nummer en zet in restaurants mijn telefoon op stil.

Ik heb inmiddels de kans gehad om wat meer van Slowakije te zien dan het uitzicht vanuit mijn huis en de hoofdstraat van Prešov. Er was een aankomsttraining vlakbij Banská Bystrica, in een schijnbaar schitterend berglandschap. Jammer van de mist die de hele week het uitzicht beperkte tot een paar honderd meter. Wel heb ik daar een hoop andere vrijwilligers leren kennen die projecten doen op allerlei andere plekken in Slowakije. Het was ook erg interessant om de enorme verschillen tussen hun projecten en hun ‘overige omstandigheden’ te horen.

Over ‘overige omstandigheden’ gesproken: ik ben intern verhuisd naar een 3x zo grote kamer met uitzicht op heuvellandschap! Dinsdag ben ik vier uur bezig geweest met het in elkaar zetten van een bureau. Stel je hier een soort IKEA bij voor maar dan Pools. Het eerste uur had ik nodig om te beseffen dat de Slowaakse handleiding (met plaatjes en andere nuttige info) meer een soort richtlijn was. Als er staat dat plank 5 de afmetingen 200×800 mm heeft, kan dat ook betekenen dat het 220×700 is; enz.
Afgelopen weekend kwamen mijn moeder en zusje op verjaardagsbezoek. Zestien uur heen en zestien uur terug reizen, voor een dagje Prešov en een avondje Bratislava; ze lijken mij wel. Het was in ieder geval erg gezellig. Ik ben met ze meegereisd naar Bratislava en heb daar ook weer wat bekenden ontmoet.

Voor enkelen: wat is de eerste letter van “Bratislava”? Ongeveer alles wat je kan verzinnen ging fout in de 21 uur dat ik in Bratislava was. Allereerst waren moeder&zus-lief vergeten een routebeschrijving naar hun hotel te regelen. Ik was ze vergeten te vertellen dat de Tourist Information in Bratislava een van de meest onvriendelijke ter wereld schijnt te zijn. Gelukkig zijn ze meestal dicht, dus daar hadden we geen last van. Zelfs de taxichauffeur kon aanvankelijk Hotel Color niet vinden, maar toch durfde hij ons het standaard touristentarief te rekenen. Wat overigens nogsteeds goedkoop is 🙂 Helaas bleek Hotel Color nog niet af te zijn. Een briefje op de voordeur gaf ons het telefoonnummer van het vervangende hotel. Zouden zij ons misschien om het goed te maken een gratis taxi sturen? Nee natuurlijk, maar ze regelden wel (lachend) een taxi voor ons. Dat is mooi meegenomen, want dan weet je meteen zeker dat de chauffeur je niet (figuurlijk) afzet. Nou dat viel tegen, want de beste man hanteerde dezelfde prijs voor nog niet de helft van de afstand. Daar kregen we dan wel extra service voor: we mochten zelf onze bagage in en uit de taxi halen, om te voorkomen dat er iets zou beschadigen ofzo. Nog voor ik ‘doe maar 180’ wist uit te brengen had de beste jongen me al bedankt voor de fooi en vertrok hij met de noorderzon.

Hoe beviel het hotel trouwens? Ik zag dat ze een sauna hadden beneden!

Anyway, we hebben gegeten in The Slovak Pub; zeker aan te raden. Voor bijna geen geld, belachelijk veel en best lekker eten. Alleen jammer dat ik daar waarschijnlijk mijn simkaart in het eten heb laten vallen; vandaar het nieuwe nummer. Na het eten brachten we de wat oudere mensen die we daar ontmoet hadden naar de taxi. Misschien leuk voor Straatpraat: Vrouw bij taxi in Bratislava: ‘How do I know where to get off?’. De jongeren en oudere jongeren zoals onsmam gingen nog even naar een kroeg. In deze piepkleine ondergrondse bar hing een scherm waar non-stop films als Hostel en Saw op gedraaid werden. Een bloedige achtergrond bij je bier, wijn of absinth.

Moeder en zusje gingen naar hun hotel en ik verbleef met Merijn en anderen in een hostel. 3 euro per nacht in een 3 persoonskamer is toch een redelijke deal in een stad waar je ook rustig 100 euro kwijt bent voor minder.

Maar goed, ik had het dus over dingen die mis gingen. Allereerst was er natuurlijk de opica, wat aap betekent. In Nederland gebruiken we er een huisdier voor. Verder had ik in de stad afgesproken met Maya en Michelle (twee vrijwilligers uit Duitsland en Nederland). Uiteraard was ik naar Slowaakse maatstaven ruim optijd. Na een leuke rondleiding moest ik weer naar het station. Daar wilde ik pasfotos laten maken voor een kortingskaart. Tip: gebruik nooit de fotoautomaat op station Bratislava. Ondanks de heldere instructies zul je niet krijgen wat je bestelt. En reken ook niet op assistentie of zelfs wisselgeld. Tot slot misten we met de hele groep bijna de trein, ondanks dat iedereen al 45 minuten van tevoren op het station was.

Om het weekend op de Nederlandse manier samen te vatten: ik heb uitgerekend dat in termen van geld alle stommiteiten en ongelukken ongeveer evenveel hebben gekost als alle meevallers en goeie ideeen hebben opgeleverd. Het was in ieder geval een kort, zeer krachtig en buitengewoon gezellig bliksembezoekje.

Kennen jullie trouwens het begrip dorpsomroep? Nee dat is geen lokale radiozender zoals we die in Nederland kennen. Er staan hier overal op straat luidsprekers (souveniertje van het communisme) en die worden dus nogsteeds gebruikt. Mocht je dus hier in de buurt ineens “Too much love will kill you” van Queens door de straten horen galmen, dan is dat niet een auto met te harde muziek. Geniaal. Over Queen gesproken; het is bijna kerst. Voor zover ik begrepen heb wordt de komende vier weken alleen nog maar sky-radio achtige muziek gedraaid op álle radiozenders, veel kroegen gaan vier weken dicht, disco’s zijn uit den boze, mensen eten geen vlees (wat eten ze dan wel????), drinken geen alcohol (nee grapje), enz. In de dagen vlak voor en vlak na kerst wordt bovendien op tv journaals alleen nog maar goed nieuws gebracht: van de kerst-tsunami van een paar geleden heeft hier dus echt niemand ooit gehoord. Zigeneurs komen alleen in beeld als hun huis ‘toevallig’ net is opgeknapt en nieuw geboren kindjes worden uitgebreid besproken op het 8 uur jounraal. Dat worden ze normaal ook trouwens. Dit gaat voor mij een uitermate interessante periode worden; ik probeer normaal namelijk kerst zoveel mogelijk te vermijden. Met oud en nieuw houden mijn huisgenoten en ik hier echter een mooi feestje om alles goed te maken. Best handig in een huis waar makkelijk 25 mensen kunnen logeren.

Wat doe ik zoal op kantoor de hele dag? Ik ben momenteel bezig met een aantal projecten, meestal vrij technisch van aard omdat dat nou eenmaal mijn hobby is. Politeas (mijn organisatie) wil bijvoorbeeld een boekje maken met alle studiemogelijkheden in Europa, voor de jongeren in deze regio.
Vandaag is me eindelijk de geschiedenis en het volledige spectrum van werkzaamheden van Politeas een beetje duidelijk geworden. Ik ga het niet eens proberen uit te leggen hier.
Maar ik doe ook wat meer ‘handmatige’ dingen. Ik ben twee keer in het centrum wezen inventariseren wat voor rolstoel onvriendelijke restaurants en winkels er zijn. Verder was er de aankomsttraining en komen er een aantal Europese jongeren uitwisselingen aan.

Een deel van de informatie over studiemogelijkheden in het buitenland is te vinden in Ploteus, een europese database. De rest moet ik bij elkaar sprokkelen van allerlei websites. Ui
teraard kan dat volledig met de hand, maar je begrijpt dat ik voor de wat ingewikkeldere oplossing ga hier. Ik ga proberen of ik read-only toegang kan krijgen tot die database. Zo niet, dan moet ik een script schrijven om hem via de web-interface uit te lezen.
Ik ben me ook gaan verdiepen in de aanstaande nieuwe Europese XML standaard voor studie informatie. In een rosekleurige toekomst kan je straks tot in detail cursusinformatie vinden op internet van elk vak, zelfs van de individuele colleges, op elke universiteit in Europa. Tot die tijd zullen we het moeten doen met rommel als Osiris. Overigens heeft Nederland hier absoluut geen voorbeeldfunctie in, mocht iemand die illusie nog hebben; kijk eerder naar Noorwegen, Frankrijk en Engeland.

Als side-project ben ik FlickR integratie in Mediawiki aan het bouwen, zodat ik sneller en mooier verslagen van projecten (zoals europese jongeren uitwisselingen) kan beschrijven op de interne wiki; je hoeft alleen maar te typen.

Verder ga ik een wat-is-waar database bouwen in Ruby on Rails (tenzij er al iets bestaat). Je hebt objecten, locaties en beiden kunnen een hierarchie hebben. Aan objecten kan je vervolgens tags toevoegen, waaronder een paar speciale tags zoals de een link naar de interne wiki of de datum dat we het terug willen hebben. You get the idea. Het enige irritante is dat Amazon.com absoluut niet opschiet met het leveren van “Agile web development on Rails.”. Als iemand nog een paar goede uitgebreide tutorials / cursussen weet hoor ik het graag.

Ook heb ik op 1 van de computers op kantoor Kubuntu geïnstalleerd. “Wow, looks really cool. Oh, but that black window looks very scary”. De tweede volgt binnenkort. Zodra het water uit het kabelmodem gepompt is…

Tot slot wil ik graag Dvorak leren; ik moet toch zo goed als opnieuw leren typen hier met al die rare tekens en nieuwe woorden. Het enige probleem is alleen dat er geen Slowaakse localisatie bestaat voor Dvorak; de Engelse Dvorak indeling is hier volstrekt zinloos. Heeft er iemand toevallig tijd om voor mij uit te zoeken wat precies de filosofie/strategie achter de Dvorak indeling is?
Ik zat er zelf aan te denken dat je met een script Google kan doorzoeken naar Slowaakse tekst om die vervolgens te analyseren op frequenties van letters. Maar hoe zet je die frequenties vervolgens om naar een toetsenbord indeling? En hoe krijg je die indeling dan vervolgens in Linux aan de praat?

Tot slot nog even de planning voor de komende tijd. Over een week vertrek ik op uitwisseling naar Tjechië. Daar komen dan jongeren uit allerlei Europese landen bijeen. We gaan het daar hebben over het Europese Leven en Tradities. Ik ben erg benieuwd. Als het goed is komt Lydia (mijn aanstaande collega hier in Prešov) ergens tussen kerst & oud en nieuw deze kant op. 8 januari is er dan alweer de volgende uitwiselling, deze keer naar het zonovergoten Griekenland! Ik weet nog niet precies wat het thema wordt.

Kortom, ik vermaak me nogsteeds prima en de fotos komen hopelijk binnenkort weer.

5 comments

  1. Klinkt alsof je het leuk hebt daar, en wat een toffe nerd-dingen doe je allemaal! Maar ik snap nog niet helemaal wat er nou met de eerste letter van Bratislava is en met die aap…

  2. t klinkt erg leuk daar en de dingen die je doet lijken me dingen die je echt egr leuk vindt 🙂
    wat gek over dat nieuws rond de kerstdagen, daar kan hart van nederland nog wat van leren
    een fijne tijd nog daar! knuf, inky

  3. Hi! Author, yeah, great! 🙂
    And stylish site, interesting site name sjors.livejournal.com :), I see you you’re are not newbe. Keep up with the great work!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *