Tirol

Eind deze middag kwam ik aan in Sounkyo, een soort Tirol, maar dan met An-Ton. Als ik een wat levensvatbaardere Internet verbinding tegenkom zet ik wat fotos online. Japanners zijn erg goed in dingen namaken. Morgen pak ik de skilift en ga ik eens in de hoogvlakte rondlopen, met paraplu helaas.
Die lichtgewicht paraplu die ik bij de Hema gekocht heb, blijkt erg nuttig. In Tokio was ik een keer zo stom om hem niet mee te nemen en toen kwam ik een soort tyfoon terecht, inclusief de officiele waarschuwingen door luidsprekers. Die waarschuwing was trouwens niet heel erg nuttig: in rustig vrij duidelijk gearticuleerd Engels was het volgende te horen: “This   is    an    official    warning    for   <<iets onverstaanbaars>>”. De stortregen en bliksem inslagen all over the place waren een stuk duidelijker. Ondertussen hielden de meeste weersites trouwens stug vol dat het zonnig was in Tokio.

Het is wel te merken dat ik me de laatste dagen in een vrij afgelegen gedeente van Japan bevindt. Er zijn nogsteeds wel overal een paar touringcars te zien, maar die zijn gevuld met Japanse touristen. De enige niet Japanse tourist was een Frans meisje die ook nog eens Stargate en 24 fan is.

Japanse treinen zijn stoer! Ten eerste heb je niet van die irritante 4-zits constructies zoals in Nederland. Die zijn alleen leuk als je met een groep reist, maar in elke andere situatie ben je alleen maar oogcontact met je overburen aan het vermijden. Modernere Nederalandse treinen hebben vaak alleen nog rijen met 2-zits. De helft staat de ene kant op, de andere helft de andere kant op. Op die manier heb je in een rustige trein de mogelijkheid om vooruit te rijden. Ondanks het feit dat Nederland minimaal 10x zoveel treinen heeft en vol zit met briljante mensen met veel teveel vrije tijd om diep na te denken, hebben ze in Japan een veel betere oplossing gevonden.  De stoelen in Japanse treinstellen kunnen omgedraaid worden. Dus als de trein van richting verandert, staat iedereen op en draait de banken om!

Zo zijn er nog wel meer vernuftigheden. De Japanse versie van het standaard westerse toilet, heeft een fontijntje bovenop. Als je doortrekt en de stortbak weer gevuld wordt, kan je dus je handen wassen. Scheelt waterverbruik, scheelt weer een kraanknop schoonhouden, scheelt weer wat leidingen.

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *