Cargo Cult veldexperiment

Cargo Cult veldexperiment

NRC schreef onlangs in hun redactioneel commentaar:

Interessanter is de benadering die de Nederlandse denktank Sustainable Finance Lab (SFL) deze maand suggereerde. Nederland is volgens het SFL bij uitstek een geschikt land om te experimenteren met een door de centrale bank gecontroleerde digitale munt, omdat het gebruik van cash in ons land sneller terugloopt dan in veel andere landen. De Nederlandsche Bank zou volgens de denktank bijvoorbeeld een „gecontroleerd veldexperiment” kunnen opstarten.

Dit soort artikelen doen mij altijd denken aan een Cargo Cult.

Volgens Wikipedia:

Met eenvoudige materialen als hout en riet bouwden de eilandbewoners er een compleet vliegveld na, inclusief verkeerstoren met antennes, radio’s en koptelefoons. Ze hoopten de voorouders daarmee te overreden hun lading bij hen te droppen; van de techniek die achter de nagebouwde installaties schuilging hadden ze echter geen besef.

Zowel Libra zelf als centrale bank “Cryptovaluata” hebben een hoog cargo cult gehalte. Bitcoin is de cargo. Men lijkt te denken dat door elementen uit Bitcoin na te bootsen wonderen verricht kunnen worden. De individuele ingrediënten zijn echter helemaal niet zo interessant. Het is de combinatie die (hopelijk) leidt tot een gedecentraliseerde, niet censureerbare munt, met een voorspelbaar monetair beleid. Een aantal ingrediënten:

  1. Een database met transacties: bestaat al sinds de oudste kleitabletten. Mocht iemand ergens een kleitablet vinden wat verwijst naar het vorige kleitablet, dan is dat de oudste blockchain ter wereld.
  2. Een torrent achtig netwerk van nodes die allemaal een volledig kopie bewaren: in 1999 kon iedereen dankzij Napster een kopie van alle mp3’s bewaren. Nog nooit een bankier enthousiast over gezien.
  3. Proof-of-Work: de enige bekende manier om anoniem te kunnen bewijzen dat je werk verricht hebt, in 1997 bedacht door Adam Back als middel tegen email spam. Om een transactie ongedaan te maken, moet je meer werk verrichten dan de vorige miner. Dit is totaal onnodig bij een valuta zoals de euro: om een transactie ongedaan te maken, bel je de ECB.

Niet alleen zijn de individuele onderdelen van Bitcoin niet nuttig voor centrale banken, de combinatie is zeer onwenselijk voor ze. Een centrale bank wil graag hun monetaire beleid kunnen aanpassen, transacties kunnen monitoren en censureren; de ECB wil bv. witwassen tegengaan, de Chinese overheid wil goed gedrag aanmoedigen.

Het is mij dus volstrekt onduidelijk wat een centrale bank opschiet met een veldexperiment om de eigen ondergang nader te bestuderen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *