Untitled

Stel je bent een startende ZZP’er en je woont zelfstandig in een sociale huurwoning. Je overweegt om een kleine klus van €1.000 aan te nemen. Is het de moeite waard?

In de bovenste grafiek zie je hoeveel belasting je betaalt over de inkomsten van die klus. Stel dat je tot nog toe €8.000 verdiend had (bijstandsniveau), dan betaal je over deze extra inkomsten €0 belasting en hou je recht op maximale zorg- en huurtoeslag. Over de volgende klus betaal je 5,75% en dat blijft een tijdje zo.

Bij €21.000 – er vanuit gaande dat je geen kosten gemaakt hebt – is het feestje afgelopen, maar met een bescheiden 10% is nog prima te behappen. Daarna wordt het 38% en tussen de €27.000 en €33.000 betaal je voor iedere €1.000 die je verdient €530 tot €840. Dit komt omdat je huurtoeslag snel afneemt en je welkom geheten wordt in de 2e schijf van Box 1.

Als de teller op €33.000 staat en een klant belt je, kan je beter niet opnemen. Over die klus ga je namelijk 146% belasting* betalen. Na zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling ga je dan namelijk over de magische grens van €21.025, waarop je in één klap zo’n €800 huursubsidie moet terugbetalen. 

Als je in die situatie zit, doe je er verstandig aan eens te kijken naar de willekeurige afschrijving voor starters: oftewel shoppen voor 1 januari! Het is een flinke hobbel en als je niet verwacht daar ruim overheen te komen, ben je feitelijk voor niks aan het werken. Dan kan je misschien beter op een tropisch strand gaan zitten of, als je die mogelijkheid hebt, zoveel mogelijk investeren.

Mocht je je afvragen of je bijdraagt aan de schatkist, bekijk dan de onderste: vanaf €29.000 stop je meer in de staatsruif dan je eruit haalt. Overigens kijk ik hier alleen naar inkomstenbelasting en subsidies en niet naar bijvoorbeeld BTW.

Een vergelijkbare situatie bestaat voor loonslaven, maar dan bij lagere bruto inkomens. Dit wordt echter voor hen verborgen gehouden, omdat ze vanaf het begin van het jaar hun inkomen al weten. Terwijl een (met een goede spreadsheet uitgeruste) ZZP’er gedurende het jaar zijn recht op huursubsidie ziet verdampen en het percentage belasting met elke klus ziet stijgen, wordt bij werknemers de huursubsidie vooraf vastgesteld en de belasting maandelijks ingehouden op basis van het te verwachten jaarloon. Ignorance is bliss!

P.S.  Pin me niet vast op de exacte getallen en raadpleeg een boekhouder of waarzegger voor je iets doms doet. 

* = Het percentage waar je op uitkomt hangt af van de grootte van de stappen inkomen waarmee je rekent.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *