Draagvlakmeting

Gister ontving ik een brief (1, 2) van Mitros met daarin de uitslag van de draagvlakmeting voor het gebied rondom de Camera Obscura. Nouja, uitslag? Voorlopige uitslag…
Voor het renovatie gedeelte is een meerderheid van 70% van de bewoners, dus niet perse van de stemmen, nodig. Tot nog toe hebben ze slechts 62% gehaald. 20 mensen hebben niet gestemd en het plan van Mitros is nu opnieuw contact op te nemen met die niet-stemmers.
Ik vind het het een vrij dubieus democratisch expriment.
1 – In de omgekeerde situatie, als de uitslag voor Mitros gunstig was geweest, had het niet uitgemaakt of ze wel of niet nog de overige stemmen binnenhaalden. Het gaat namelijk om het absolute aantal voorstemmers, niet het relatieve aantal (zoals bij kamerzetels). Wat dat betreft is er dus niks aan de hand.
2 – In absolute termen heeft 62% van de bewoners het renovatie deel van de plannen goedgekeurd. 50 voor, 7 tegen, 3 blanco en 1 ongeldig, dus 83% van de geldige stemmen is voor.
3 – De vraag is of wettelijk/moreel een niet-stemmer telt als een blanco stemmer. Blanco heeft hetzelfde effect als “nee”, omdat het niet bijdraagt aan het aantal voorstemmers. Als alle niet-stemmers blanco hadden gestemd, was de uitslag negatief.
Ik vind het hoogst dubieus om de niet-stemmers extra te benaderen. Zeker in de interpretatie dat ze blanco – en dus tegen – stemmer zijn, klinkt dat alsof Mitros de tegenstemmers alsnog wil overhalen.
Uiteindelijk doet het er natuurlijk niet toe. Het fundamentele probleem van draagvlakmetingen is dat de keuze is tussen:
1 – Ja, doe wat Mitros wil
2 – Nee, nog een paar jaar onzekerheid. Misschien dat we na een paar extra jaartjes tocht, geen CV en afbladderende buitenverf alsnog te overtuigen zijn.
Hoeveel lichten zijn er?

1 comment

  1. Bij de stemming bij de MvH had ook niet iedereen gestemd, maar is er wel een besluit genomen. En nu in Pijlsweerd met de stemming over buitenverlichting heeft maar een heel klein deel gestemd en hebben ze ook geen hertelling gedaan.
    In beide gevallen was de uitslag idd degene die Mitros wilde.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *