Faalt het UWV?

In aanvulling op mijn tweets (1,2) van net over het artikel “Niemand weet raad met het falende UWV” in de NRC van vandaag (31-7-2010). Ik kan me altijd mateloos ergeren als zowel de media als de politiek niet even de moeite nemen basale statistiek toe te passen voor ze van alles gaan roepen.

Neem de titel: “Niemand weet raad met het falende UWV”

Hoezo falend? Ze zijn over budget gegaan en ze functioneren intern niet, da’s waar. Maar het gaat over het re-integreren van werklozen. De enige relevante vraag is of ze hun re-integratie rendabel doen.

Het is heel simpel: een werkloze kost x per maand. Als die werkloze dankzij het UWV n maanden sneller een baan vindt, dan moeten de kosten daarvan minder dan n * x zijn. Als dat niet zo is, dan is er duidelijk sprake van falen. Als dat wel zo is, dan is er hooguit sprake van (dramatische) inefficiëntie en gebrek aan financiële discipline.

Het artikel beantwoord die vraag niet. Sterker nog, het baggitaliseert de vraag door er alleen maar in een klein kadertje op terug te komen:

“En wat kost het nou om één werkloze aan ander werk te helpen? Lastige vraag, want je weet niet of die werkloze op eigen houtje ook werk had gevonden.”

Kortom, onze regering leek het wel handig om een honderden miljoenen per jaar uit te geven aan iets waarvan we geen flauw idee hebben of het nuttig is? En onze media vindt dat blijkbaar prima?

Laat ik een simpel experiment voorstellen wat je in één regio zou kunnen testen: help een willekeurige helft van de werklozen niet en de andere wel en kijk hoeveel tijd het beide groepen kost om een baan te vinden.

Onethisch? Misschien, maar op dit moment geven we werklozen misschien ook wel een placebo en willen we niet weten of dat zo is; dat lijkt me ook niet heel netjes.

Belangrijker is dat een slimme onderzoeker ongetwijfeld een variant op dit experiment kan vinden die wél ethisch is. Bijvoorbeeld door de prestaties van verschillende werk coaches te vergelijken; als de verschillen niet significant blijken te zijn, dan zijn of alle coaches identiek (onwaarschijnlijk) of het heeft geen nut. Sowieso handig om te weten welke coaches goed presteren lijkt me.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *