Eerste week

Hoi thuisblijvers,

Laat ik beginnen met wat praktische info. Mijn adres voor het komende half jaar is:
Šalgovícka 31
080 06 Ľubotice
Slowakije

Mijn nieuwe mobiele nummer is +421 910519397. Het oude nummer blijft nog tot april werken en is waarschijnlijk goedkoper voor eventuele sms berichten.

Afgelopen woensdag ben ik in alle vroegte opgestaan en met veel te veel koffers van huis gegaan. Adje, weet je zeker dat die gewichten van je bij elkaar 20 kilo zijn? Het totale gewicht van mijn bagage was namelijk zo’n 35 kilo en de resulterende spierpijn is pas sinds gister ochtend voorbij.
De Nederlandse Spoorwegen wilden graag op gepaste wijze afscheid van mij nemen door middel van compleet ontregeld treinverkeer. Gelukkig was het vliegtuig ook veel te laat, dus de schade was beperkt.

De treinreis van Budapest naar Prešov verliep soepel tot ongeveer 10 kilometer van de eindbestemming. Daar kreeg ik twee uur lang te horen dat de trein over ‘ten minutes’ weer ging rijden. Uiteindelijk was ik vlak na middernacht op mijn bestemming en kon ik met de auto naar mijn nieuwe huis gebracht worden.

Ik woon nu met twee studenten, die bij dezelfde vrijwilligers organisatie werken, in een zeer relaxed huis in het dorpje/buitenwijk Ľubotice, hier ook wel bekend als rijke-mensen-dorp.

Er staat een hoop voor me op het programma. Ik zal het een ander even met jullie doornemen.

Zo’n 5 uur per week privé les Slowaaks van mijn nieuwe collegas, aangevuld met wat zelfstudie en het Slowaaks gepraat van huisgenoten en hun vrienden. Alles op televisie is hier Slowaaks; er geldt hier een wet dat 75% van alle programma’s Slowaaks moet zijn. Hoewel ondertiteling al genoeg is, synchroniseren ze zelfs Tsjechisch na; een taal die ze hier prima kunnen verstaan. Met pijn in mijn hart moest ik dan ook Jack Bouwer in 24 met de verkeerde stem de wereld zien redden. Gelukkig willen mijn huisgenoten nog wel wat Engels bijleren, dus films mogen met de Engelse soundtrack en ondertiteling.

Slowaaks lijkt stiekem meer op Nederlands dan op Engels, maar omdat ik zo gewend ben om Engels te praten in het buitenland, maak ik ook steeds typisch Engelse fouten. “chut” spreek je bijvoorbeeld gewoon uit als “goed” (zoals een nieuwe Turkse immigrant het zou doen) en niet als “sjoet”, of (erger) “sjut”. Komt allemaal wel goed.

Mijn eerste projectje hier wordt het op orde krijgen van de computers in het kantoor en het bouwen van een database waarin ze informatie over hun activiteiten kwijt kunnen. Met andere woorden: ik kan eindelijk eens Ruby on Rails leren! Overigens is zowel het cursusboek “Agile web development on Rails” als de bezorging ervan twee keer goedkoper vanuit de VS dan vanuit Engeland; rare wereld.

Daarnaast ga ik vragen over Nederland beantwoorden via Eurodesk; wat dat nou precies inhoudt is me nog niet helemaal duidelijk, maar dat merk ik vanzelf wel.

Er valt ook wat te reizen: eind deze maand ga ik een week naar het Slowaaks Paradijs om kennis te maken met vrijwilligers uit heel Europa die net zoals ik een half jaar of langer in Slowakije gaan zitten. Zij doen dan weer andere projecten in andere steden. Half december gaan we een week naar Tsjechië.

Ik heb al een paar fotos gemaakt en online gezet, maar dat zullen er waarschijnlijk nog wel meer worden.

Ik mag het statief ‘van de zaak’ lenen! Voor de kenners: Vel-flo 5, PH-248 MINI-PRO met waterpas, ofzo. Ik heb hem gister nacht maar eens gebruikt om fotos van de sneeuw te maken.
Voor alle geotaggers onder jullie: de 49 graden noorderbreedte lijn loopt dwars door het centrum van Prešov heen! Hij staat keurig op de stoep aangegeven.

Kortom, ik kan hier van een aantal hobbies mijn werk maken, heb het aangenaam druk en vermaak me voorlopig prima.

Groeten en tot de volgende mail,

Sjors

5 comments

 1. Hoi globetrotter,
  SJOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOORS! Ik mis je! Kom terug! Hoe cool is dat alles! Het klinkt allemaal ONMENSELIJK spannend ende fantastisch en ik wil je echt een keer komen opzoeken (waah, ik vind het idee alleen al eng). Grappig idee, die vragen over Nederland… wat doe je als je het antwoord niet weet? (Hint: doe de hulplijn-aanval!)
  Darling, ik hoop dat je geniet van alles (WTF sneeuw?!?!?!) en succes met Slowaaks leren (ik ben keijaloers :D) en ik kijk reikhalzend naar je volgende journaal uit!
  *VEEL knuffel*
  Maal.

 2. hee die sjors
  wat super leuk om te lezen dat je in slowakije zit. ik wist wel dat je wegging, maar niet precies wanneer. je verhalen klinken in ieder geval erg cool. ik ga zeker regelmatig op je sitte langskomen om te kijken of er nieuwe verhalen zijn.
  heel veel plezier daar in ieder geval…
  ow en hoelang blijf je daar eigenlijk?
  groetjes,
  myra

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *